Fluitende merels

Klopt het dat ik de merels ´s ochtends vroeg alweer hoor fluiten? Zijn ze vroeg dit jaar of komt het omdat ik ben verhuisd?

Het zou kunnen, de eerste krokussen zag ik dit weekend ook alweer in de Inspiratietuin. Narcissen en tulpen kruipen uit de grond. Het voorjaar komt eraan!

Netwerken in (H)eerlijk Den Haag

Goh.., dat was een inspirerende netwerkavond in het prachtige Haagse Nutshuis. Met groot enthousiasme en verstand van zaken werd gediscussieerd over stadslandbouw en de Haagse voedselstrategie. De avond was georganiseerd door Eetbaar Den Haag, te volgen via Facebook.

Op initiatief van de linkse Haagse partijen gaat Den Haag voorjaar 2013 een heuse voedselstrategie krijgen. En aangezien Den Haag werkelijk bruist van de lokale voedselinitiatieven was er een schat aan kennis en ervaring aanwezig om die voedselstrategie van ruim voldoende ideeën te voorzien. En eerlijk…, als je het mij vraagt ligt die strategie er na vanavond al. Alleen nog inbinden, een strik erom, en aanbieden aan de wethouder.

De onderwerpen die voorbij kwamen varieerden enorm. Hoe kom je van kijkgroen naar gebruiksgroen? Hoe transformeer je van plantsoengroen naar eetbaar groen? Hoe zorg je voor sociale cohesie in de stad? Hoe geef je mensen met psychische problemen een bezigheid en een therapie? Hoe betrek je kinderen, hoe betrek je ouderen? Op welke manier kun je het Westland en de stad met elkaar verbinden? Hoe zorg je voor duurzame financiering van je project? Hoe verbinden we alle projecten tot een kennisplatform? Het is allemaal aan de orde geweest, en nog heel veel meer.

Het was leuk ook om andere initiatiefnemers te spreken en te horen hoe zij hun voedselproject aanpakken. Want eerlijk gezegd had de Inspiratietuin zelf ook weer even een impuls nodig. Want waar ik al lang tegenaan loop is dat ik in mijn omgeving geen gelijkgestemden ken om samen dingen van de grond te trekken.

Oproep!

Ik woon ik in het Haagse Bezuidenhout. Als er in of rond mijn wijk mensen zijn met ideeën over lokale voedselprojecten en een duurzame stad, dan spreek ik ze graag een keer. Laat van je horen!

Hergebruik in de keuken

De Inspiratiewoning begint vorm te krijgen. Het rolgordijn uit mijn dochter´s oude slaapkamer heb ik smaller gemaakt, en past nu prima in de keuken. Ook de planken aan de muur komen uit het oude huis. Net als de lampen die in de vorige woonkamer hingen.

De tafel met stoelen zijn overgenomen van een kennis. En het rode kastje sleep ik al flink wat jaren met me mee. Het stond oorspronkelijk in de tuin van vrienden weg te kwijnen. Daar heb ik het destijds gered, opgeknapt, en nadat het jaren een gangkastje was, is het nu een keukenkastje geworden.

Niets in deze keuken is nieuw door mij aangeschaft, en dat geeft een goed gevoel. Behalve dan een grillpan, die ik zaterdag kocht. Maar pannen bevinden zich een beetje in een grijs gebied wat mij betreft.  Die ga ik toch liever niet hergebruiken. Enerzijds heeft dat met hygiëne te maken, en anderzijds met energieverbruik. De broodrooster daarentegen komt van een rommelmarkt en het Senseo apparaat kreeg ik onlangs van een collega. Nu de espressomachine kapot is komt dat me goed uit.

Er zijn natuurlijk ook spullen weggegaan. Omdat alle apparatuur is ingebouwd, is de vroegere koelkast via Marktplaats verkocht, en gaan de magnetron, en een extra servies, naar familie.

Maar nog steeds ben ik op zoek naar huisraad. Heb je iets weg te geven, te ruilen, of te verkopen kijk dan even hier.

LATEN creëert ruimte

Ik heb al vaker verteld dat ik bij inrichting van de Inspiratiewoning wordt ondersteund door Ingrid Voncken van L A T E N lifedesign. Door haar non-conformistische benadering weet ze mij doorlopend te verrassen. Zelf zet ik het liefst alle meubels tegen de muur, of in de hoek, en zo hoog mogelijk opgestapeld, opdat in het midden zo veel mogelijk leefruimte overblijft. Dat is hoe ik doorgaans een huis inricht. Vooral mannen zullen dat wel herkennen.

L A T E N stimuleert mij om rust te creëren door alles laag te houden, en door meubels in de vrije ruimte te plaatsen. Zo staat mijn bank nu vrij van de muur, en ook de eettafel. Zelfs mijn bed staat midden in de slaapkamer, waardoor je er vrij omheen kunt lopen. Visite fronst regelmatig de wenkbrauwen, en dat vind ik dan ook wel weer leuk. Het zet aan tot nadenken. En dat is precies waarom het me te doen is.

Daar hebben we een raakvlak, want ook L A T E N wil mensen helpen hun eigen leven te ontwerpen, de architect te zijn van hun eigen leven. Zoveel mensen hebben tegenwoordig het gevoel geleefd te worden in plaats van dat ze zelf de regie in handen hebben. In mijn omgeving wordt daar in elk geval veel over geklaagd, en ook zelf heb ik er geregeld last van. Het is dus heel belangrijk om in elk geval in je eigen huis de rust te creëren die je weer inspiratie geeft. Weglaten hoort daar ook bij. Opruimen, zodat ruimte ontstaat; niet alleen in je huis, maar vooral in je hoofd. L A T E N dus.

Reageer op dit onderwerp

Huis inrichten met gebruikte spullen is leuk

Het  is wel erg leuk om op deze manier een huis in te richten. Vanmiddag kreeg ik een nieuwe taartvorm en een Senseo apparaat dat bij een collega ongebruikt in de kast stond. Nu mijn espressoapparaat gerepareerd moet worden, vind ik dat een prima alternatief.

Wat is het is toch geweldig als mensen met je meedenken en opbellen of mailen telkens als ze iets over hebben. Ik sta er van te kijken hoe enthousiast iedereen is.

Vorige week al kreeg ik twee mooie staande lampen voor naast de bank. Je ziet er eentje links op de foto. De rolgordijnen komen trouwens uit het vorige huis en passen hier precies. Daar heb ik er nog drie van over: 2 x 60 cm. en 1 x 100 cm. breed. Interesse? De lamp rechts kwam bij het huis, net als de bank.

Wat ik voor dit raam nog zoek is lichtgekleurde (roomkleurige) gordijnstof. Het gaat om een groot oppervlak van 4,30 m. breed en 2,58 m. hoog.

Maar het is niet alleen krijgen, het is ook weggeven. Een vloerkleed dat overbodig is geworden gaat bijvoorbeeld naar vrienden, waar al eerder speelgoed en kinderkleding naartoe ging.

Ik geloof dat ik een nieuwe hobby heb gevonden…

Huisraad gezocht voor Inspiratiewoning

Mijn nieuwe woning beschouw ik als duurzaamheidsproject. De uitdaging is om geen enkele huisraad nieuw aan te schaffen, en toch een sfeervol ingerichte woning te realiseren. Dat betekent Marktplaats, kringloopwinkels, krijgen, ruilen, enz., maar in elk geval hergebruiken.

Dat doe ik niet alleen, maar in het proces van ideeën genereren en interieurontwerp wordt ik op professionele wijze bijgestaan door L A T E N lifedesign.

Op dit moment zoek ik naar onderstaande items. Als u iets nog ongebruikt heeft liggen dan zou ik het graag van u overnemen. Ruilen is ook mogelijk.

De inspiratiewoning zoekt nog:

 • Manden max. 33×33 cm. voor het opbergen van sjaals, handschoenen, speelgoed;
 • Waslijn van minimaal 7,50 meter + 2 spanners;
 • Waslijn van minimaal 4,50 meter + 2 spanners;
 • Gordijnrail 2,50 m. voor plafond;
 • Gordijn(stof) 2,60 m. hoog en 4,30 m. breed, bestaande uit twee delen. Roomkleurig/gebroken wit. Materiaal mag linnen zijn;
 • Douchegordijn (crèmekleurig/transparant);
 • Meebewegende plafondlamp;
 • Kleine kroonluchter;
 • Lichtslang;
 • LCD tv (min. 19″).

en heeft over:

 • 2 Rolgordijnen 60 cm breed, crèmekleurig;
 • 1 Rolgordijnen 100 cm breed, crèmekleurig;
 • Vloerkleed 1,70 m x 2,30 m, kleur beige;
 • 15” Proline TV/DVD combi.

 

Jekko recyclehulp voor in huis

Mijn eerste cadeau voor het nieuwe huis was een Jekko bouwpakket. Jekko? Nooit van gehoord, geen idee wat het was. Maar al snel werd duidelijk dat het een inzamelbox is voor in huis, waar je gebruikte elektrische apparaten, kapotte spaarlampen, en lege batterijen gescheiden in verzamelt. Later kun je die dan inleveren bij de milieustraat van je gemeente.

Jekko is een van de vele initiatieven van Wecycle dat consumenten, bedrijven en gemeenten bij elkaar probeert te brengen met als doel om een zo hoog mogelijk recycleresultaat te bereiken. Prachtig!

Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat kleine apparaten voor meer dan 75% gerecycled kunnen worden, en spaarlampen zelfs voor meer dan 90%. Dat is mooi want op die manier hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te halen en verdwijnen schadelijke stoffen niet in het milieu.

Het bouwpakket was snel in elkaar gezet, en de eerste lege batterijen en spaarlamp zitten er al in. Nu nog een plekje in huis vinden om ‘m op te hangen…

Reageer op dit onderwerp

Tai Chi in de speeltuin

Als ik om half acht wakker wordt kijk ik tegen een prachtige sterrenhemel aan. Wolken schuiven langzaam voorbij. Een schouwspel dat ik slechts zie omdat ik nog geen gordijnen in de slaapkamer heb hangen. En dat je normaal gesproken alleen ervaart als je in je slaapzak ontwaakt op een afgelegen Grieks strandje, of slaapt op het dak van een Atheens hotel omdat alle kamers bezet zijn, en in allerijl wat bedden zijn bijgeplaatst.  Al snel blijkt die “budgetkamer” de hoofdprijs te zijn, want het ligt behalve onder de sterrenhemel ook onder de magisch verlichte Acropolis, en een zacht briesje zorgt voor de broodnodige verkoeling.

Maar ook op het Indonesische Flores kan ik me een dergelijke beleving herinneren. We kwamen in Labuhan Bajo aan met de veerboot en besloten te overnachten in Waichichu beach o.i.d. Volgens de Lonely Planet een nieuw pension in een afgelegen baai. Al snel bleek dat je er alleen met een bootje kon komen – een weg was er toen nog niet – wat een avontuur op zichzelf was. Het grootste deel van de huisjes bleek nog in aanbouw. Uiteindelijk kregen we twee bedden op een fundering, met een palmbladeren dakje erboven; de muren waren er nog niet. Wel hingen er mosquito-nets boven de bedden. Het leek belachelijk, maar bleek magisch onder de sterrenhemel en met het ruisen van de zee als enige geluid. Waichichu werd door ons al snel verbasterd tot Waikiki beach, en het waren heerlijke dagen.

Als ik opsta en uit het slaapkamerraam kijk zie ik in de speeltuin achter het huis twee schimmen in het duister tai-chi oefeningen doen. Gracieuze bewegingen zoals alleen Chinezen dat kunnen. Het is een prachtige ochtenddans en ik denk terug aan toen ik lang geleden in China was en dit dagelijks Chinezen zag doen op pleinen en in parken. Soms in grote groepen op muziek, soms afgezonderd met een zwaard, schijnbaar in gevecht met een boom. Maar altijd gracieus en bijna magisch. Net als deze twee schimmen in het duister.

Helaas brengen een hoestbui waar ik bijna in stik, en hevig gerochel mij terug in de realiteit. Ik ben ziek thuis.

Verhuisd, de eerste duurzame indrukken

Eindelijk ben ik dit weekend verhuisd. Niet op de manier die ik bedacht had, als gevolg van allerlei fysieke ongemakken van overigens voorbijgaande aard. De opluchting is er niet minder om. Vele handen maakten het werk licht, maar er moet natuurlijk nog flink uitgepakt en ingericht worden.

Er is nog steeds geen huisraad nieuw aangeschaft. Een salontafel is naar de kringloopwinkel. Een slaapbank, fauteuil, eettafelstoelen en koelkast zijn verkocht via Marktplaats. Daar tegenover staat dat ik een sidetable, spiegel, badkamerkastje en gordijnen heb overgenomen uit de woning waar ik vandaan kom. En eerder had ik al een tafel met stoelen overgenomen voor de eetkeuken.

Ook met de warmte gaat het goed. Omdat mijn appartement op de 1e verdieping helemaal omringd is door andere appartementen heerst er een constante temperatuur van 19 graden overdag, en 18,5 graden ´s avonds. Voor mij is dat doorgaans een aangename temperatuur. Zo af en toe stook ik er een graadje bij, maar waarschijnlijk komt dát omdat de griep heeft toegeslagen. Voor dit moment belooft het een voordelige en duurzame winter te worden.

Een ander belangrijk argument om te verhuizen was de geluidoverlast, en die is volledig verdwenen. En alhoewel ik op een punt woon waar het meeste verkeer de wijk in- en uitgaat, komt er zelfs van buiten weinig geluid. Toegegeven één appartement naast mij is nog onbewoond, dus dat is afwachten, maar ik heb het erg naar mijn zin in dit opzicht.

En inderdaad, ook elk nadeel heeft zijn voordeel. Drie weken geleden reed ik mijn auto total loss, dus zelfs daar wordt nu op bespaard. Zij het dat dát geen blijvende situatie is…

Weet iemand een kleine, betrouwbare en goedkope tweedehands auto?

Reageer op dit onderwerp

Nieuwe sloten voor project inspiratiewoning

Bij de eerste de beste aanschaf voor de inspiratiewoning ben ik meteen al voorbijgegaan aan mijn principe om niets nieuw aan te schaffen. Ik heb namelijk níeuwe sloten laten plaatsen! Veiligheid en beveiliging mogen niet te leiden hebben onder mijn duurzaamheidsstreven. Dus doe ik daar geen concessie aan. Tenslotte is beveiliging ook een vorm van duurzaam wonen, bedacht ik achteraf omdat het me toch niet helemaal lekker zat.

 

Ter compensatie hebben we voor Isis een step voor bijna niets gekocht in de kringloopwinkel. Met standaard, rem en zitkussentje. Thuis samen de banden opgepompt,  et voilà: een superblije dochter, ..en ik er achteraan.

Het volgende dilemma zie ik al op me afkomen, ..de sinterklaascadeautjes! Het wensenlijstje is immers al in de maak, en zie maar eens tweedehands aan een K3 muziekpen te komen, of een vriendenboekje met een paard voorop, of strijkkralen…

Reageer op dit onderwerp

Inspiratietuin ook op Pinterest

De Inspiratietuin is ook aanwezig op Pinterest, met sfeerbeelden, tuinideeën, interieursuggesties, handige tips, en gezond voedsel.

Voor wie het nog niet kent, Pinterest is een digitaal prikbord waar je verzamelingen of moodboards van plaatjes kunt aanleggen van je favoriete onderwerpen. Die kun je vervolgens liken, repinnen, van een toelichting voorzien, en  je kunt zelfs albums delen met anderen.

Mijn associatie op duurzaam

Met als doel om mijn nieuwe appartement duurzaam in te richten, heb ik vanavond een potje zitten associëren op wat duurzaam eigenlijk voor mij betekent.

cradle-to-cradle

En dan kom ik voorlopig uit op : cradle to cradle – groei – kringloop – geld besparen – goedkoop - stevig – robuust – aarde – grond – gezonde natuur – groene stroom – kracht – trendy – biologisch – gezonde voeding – ruilhandel – sociaal – grillig

Qua vorm is duurzaam voor mij : een cirkel – rond – open

Daar horen deze kleuren bij : groen – rood(bruin) – geel(bruin) – metaal

Qua geluid denk ik aan : zacht – geluidloos – stromend water – branding – ruisende wind

Het voelt : aaibaar - buigzaam – flexibel – glad

En ruikt : zuiver – puur – boslucht – zeelucht

Qua smaak denk ik aan : pittig – balans

Duurzaam is : blijvend – permanent – lange termijn

En de stijl is : vloeiend – uitdagend - prikkelend – transparant

Reageer op dit onderwerp